Veriye dayalı politikalar ve politika süreçleri için farklı paydaşların önemli ihtiyaçlarından birinin veri okuryazarlığı olduğunu düşünüyoruz. Bu ihtiyacın karşılanmasına katkı sunmak amacıyla, 12-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında Friedrich Naumann Vakfı’nın (FNF)desteğiyle Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nu düzenledik.
Eğitim Reformu Girişimi olarak, her çocuğun hakkı olan nitelikli eğitime erişime yönelik çalışmalarımızla veriye dayalı politika oluşturma süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 2008’den bu yana ERG Eğitim Gözlemevi ekibinin hazırlamış olduğu Eğitim İzleme Raporları aracılığıyla eğitimle ilgili belirli göstergeleri eğitim izleme göstergelerine dönüştürüyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Veriye dayalı politikalar ve politika süreçleri için farklı paydaşların önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu düşündüğümüz veri okuryazarlığına katkı sunmak amacıyla düzenlediğimiz Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu, eğitim alanında çalışmaları bulunan 15 sivil toplum kuruluşundan 23 temsilciyi ağırladı. Yaz Okulu’na katılan STK’lar şunlardır: Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM), Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DiERG), Hayata Destek Derneği, Herkes için Erişilebilir Yaşam Akademisi Derneği (HEY Akademi), Kalkınma Atölyesi (KA), Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), Maya Vakfı, Öğretmen Ağı (ÖA), Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), Tarlabaşı Toplum Merkezi (TTM), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, Sulukule Gönüllüleri Derneği (SGM) ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG).
Temel veri eğitimi
Eğitimde mülteci çocuklar
Veri ile savunuculuk
Göstergelerle Türkiye’de eğitimin durumu
Öğretmen politikaları
Özel eğitim
Eğitim ve çocuk hakları
Sosyal etki yönetimi
Sosyoekonomik eşitsizliklerin eğitime etkisi
Oturumlar dışında yaz okulunda grup çalışmaları da yapıldı. Katılımcılar çalışmak istedikleri alanlara göre şu konularda çalışma gruplarına ayrıldılar: mülteci çocuklar, öğretmen politikaları, özel eğitim ve sosyoekonomik eşitsizliklerin eğitime etkisi. Çalışma gruplarında önce alan uzmanı izleme ve değerlendirme çalışmalarına yönelik paylaşımda bulundu. Eğitimde mülteci çocuklar çalışma grubunda bu paylaşım İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Pınar Uyan-Semerci, öğretmen politikalarında ERG Politika Analisti Yeliz Düşkün, özel eğitimde Engelli Hakları Aktivisti ve Araştırmacı İdil Seda Ak, sosyoekonomik eşitsizliklerin eğitime etkisinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Politikaları Koordinatörü Yaprak Sarıışık tarafından yapıldı. Sunumların ardından, gruplar önce çalıştıkları alanda sık kullanılan iki göstergenin eğitim izleme ve değerlendirme çalışması için yeterliliği tartıştılar. Bu çalışmanın ardından gruplar alanla ilgili merak ettikleri konuları araştırmak için göstergeler tasarlamaya başladılar. Bu çalışma, yeni göstergeler için nelere ihtiyaç duyulduğunun konuşulmasıyla sona erdi.
Eğitim Verisi Okuryazarlığı - Uzmanları
PINAR DAĞ
Akademisyen, Veri Okuryazarlığı Derneği, Açık Veri Gazeteciliği TR Kurucu Üyesi
SEDA AKÇO
Hümanist Büro
Avukat
PROF. DR. PINAR UYAN-SEMERCİ
İBÜ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Araştırma Merkezi Müdürü
YELİZ DÜŞKÜN
Eğitim Reformu Girişimi
Politika Analisti
İDİL SEDA AK
Engelli Hakları Aktivisti ve Araştırmacı
YAPRAK SARIIŞIK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Çocuk Politikaları Koordinatörü
PINAR İLKİZ
Pikan
Pikan Ajans Kurucu Ortağı ve İletişim Geliştirme Direktörü
AGATA FORTUNA
Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu
Proje ve Eğitim Sorumlusu
AYŞEGÜL TAŞITMAN
Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu
Proje Uzmanı
Eğitimlerde yapılan sunumlar
Veri Okuryazarlığı İle İlgili Blog Yazıları
Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu Bültenleri
Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu Bülteni – I
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Friedrich Naumann Vakfı Türkiye’nin desteğiyle dokuz uzman ve eğitim alanında çalışan 15 sivil toplum kuruluşundan (STK) 23 katılımcıyı 12-14 Ağustos tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nda bir araya getirdi. “Eğitim alanında çalışan STK’lar pek çok alanda işbirliği yapıyor. Başka alanlarda farklı amaçlarla veriden yararlanılırken, eğitim alanında veri temelli politika yapmanın önemi bilinirken, neden eğitim verisi ve veri okuryazarlığı STK’ların bir araya gelmesi için yeni bir sebep olmasın?” diyerek başlayan bu yolculuk, daha fazla kişi ve kurumun yolculuğa dahil olabilmesi için ERG tarafından hazırlanan bültenlerle devam ediyor. Veriye dair sorular etrafında şekillenen bültenlerde, yaz okulu oturumları, önemli kaynaklar ve yaz okulu katılımcılarının son dönemde yaptığı çalışmalar yer alıyor. İlk bültenin konusu, yaz okulunun ilk gününde olduğu gibi temel veri okuryazarlığı.
Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu Bülteni – II
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Friedrich Naumann Vakfı Türkiye’nin desteğiyle dokuz uzman ve eğitim alanında çalışan 15 sivil toplum kuruluşundan (STK) 23 katılımcıyı 12-14 Ağustos 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nda bir araya getirdi.
İlk bültende yaz okulunun birinci gününe odaklanıldı. İkinci gün gerçekleşen beş oturumda eğitimin farklı alanlarındaki izleme çalışmaları ve bu çalışmalarla toplanan veriler değerlendirildi. Bültenin ikinci sayısında ise uzmanların bu oturumlarda paylaştığı sunumlar yer alıyor.
Katılımcıların Gözünden Yaz Okulu
Veri arama, bulma, analiz etmede, daha pratik kullanım yönlerine bakış açısı açısından verimli geçtiğine inanıyorum. Biraz pratik yaparak bazı bilgilerimi pekiştirmiş olacağım. Bu eğitime katıldığım için çok memnunum.
3 günlük program kafamızda soru işaretler bırakarak derinleşmemiz gereken bir çok konu olduğunu gösterdi. Organizasyonel ve içerik olarak katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.
Genel kapsamıyla çok verimli bir eğitim geçirdim, emeği geçen herkese tekrar çok teşekkürler! Devamındaki buluşmalar için şimdiden çok heyecanlıyım.
Çok güzel insanlarla tanıştım ve beraber yapabileceklerimizi düşündüğümde heyecan ve umut hissediyorum. Çok teşekkürler ERG ekibi! Enfes bir tecrübe oldu. Şükran doluyum.
Previous
Next
Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu Destekçisi

Bu Projeler İlginizi Çekebilir