- Duyuru
- 21/02/2023
6 Şubat günü yaşanan depremler nedeniyle hissettiğimiz derin üzüntü devam ediyor. Depremde yakınlarını kaybeden herkese sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Bu zor dönemde, eğitimin onarıcı, iyileştirici, koruyucu ve önleyici rollerini aklımızdan çıkarmıyor, afet bölgesi dışındaki okulların yarın açılmasını çok önemsiyoruz.
Bu vesileyle, okulun yalnızca akademik öğrenme ortamı olmadığını anımsatmak istiyoruz. Okul aynı zamanda, çocuğun akranlarıyla sosyalleştiği ve birlikte öğrendiği, oyun oynadığı, bir arada yaşamı deneyimlediği de bir ortam. Çocuğun bütünsel gelişimi ve iyi olma hâli bakımından okulun üstlenmesi beklenen kritik roller var. Ayrıca okullar afet sürecinde eğitimi aşan sorumluluklar üstlenerek eğitimcilerin, ailelerin ve toplulukların iyi olma hâlini doğrudan destekleyebilir. Depremden etkilenen illerde de çocukların güvenli, destekleyici ve kapsayıcı eğitim ortamlarında, mümkün olan en yakın zamanda akranlarıyla ve öğretmenleriyle bir araya gelebilmelerini diliyoruz.
ERG olarak bu süreçte, öncelikle eğitim alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çocuk hakları savunucuları ve akademisyenler ile buluşarak afet sürecinde başlatılan/planlanan çalışmalara dair bilgi alışverişi yaptık, eğitim alanındaki gelişmeleri ve ihtiyaçları birlikte değerlendirmeye başladık. İçinde yer aldığımız toplulukların afet dönemindeki çalışmalarına destek vermeyi sürdürürken bu dönemde yeni örgütlenen koordinasyon topluluklarına dahil olduk. İlk müdahale çalışmalarının çocuk hakları temelli yürütülmesine dönük çağrıların, dayanışma duyurularının ve özellikle eğitimcilerin yararlanabilecekleri, uygulamaya dönük kaynakların yaygınlaşmasına katkıda bulunduk. Bu kaynakların bazılarını mesajımızın sonunda bulabilirsiniz. Önümüzdeki dönemde, bu çabaları sürdürmenin yanı sıra eğitimin onarıcı, iyileştirici, koruyucu, önleyici işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi önceliklerimiz arasında olacak.
Dayanışma, bize güç veriyor; bu süreçte birbirimizi gözetmenin ve bir arada olmanın hepimizi daha dayanıklı ve umutlu hissettirdiğini görüyoruz. Depremin ilk gününden bu yana eğitim alanında ve sivil alanda gördüğümüz dayanışmaya katkısı olan herkese minnet duyuyoruz. Arama-kurtarma çalışmalarından acil yardımların ve hizmetlerin ulaştırılmasına, meslektaşlarıyla dayanışmadan çocuklara psikososyal destek sunmaya birçok alanda etkin rol oynayan öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının, bu süreçleri destekleyen ve kolaylaştıran tüm kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve dayanışma ağlarının çabalarını çok değerli buluyoruz. Farklılıkların ötekileştirilmediği, birbirimizi ve yeryüzünü tüm öğeleriyle ve çeşitliliği kucaklayarak gözettiğimiz, sürdürülebilir bir dünyanın yolunun eğitimden ve dayanışmadan geçtiğine inanıyoruz.
Bu zorlu süreçte yararlı olabileceğini düşündüğümüz birkaç içerik:
- ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ile konukları Türk Psikologlar Derneği’nden Uzman Klinik Psikolog Deniz Bozunoğulları ve Köy Okulları Değişim Ağı’ndan Sosyal Pedagog Cavit Yeşildağ, Eğitim 360°’ın yeni bölümünde çocuklar ve öğretmenler odağında deprem sonrası psikososyal destek konusunu ele alıyorlar.
- MEB’in derlediği Psikososyal Eğitim Programları’nda, Afet – Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nin hazırladığı Deprem Sonrası Dönemde Okul Psikolojik Danışmanları Alet Çantası’nda ve Öğretmen Ağı Değişim Elçileri ile Ayraç bülteni yazarları Sinem Amaş ve Ceren Çalıcı’nın hazırladığı Dijital Deprem Çantasında, alanda ya da uzakta depremden etkilenen çocuklara destek sunacak öğretmenler için yararlı kaynaklar yer alıyor.
- SEÇBİR’in hazırladığı Depremin Ardından Okula Dönüşte Katılımcı ve Kapsayıcı Sınıf Ortamları için Öğretmenlere Öneriler başlıklı not, okula dönüşte dikkat edilmesi gereken konulara ve sınıfa yeni gelen öğrencilerle yapılabilecek tanışma etkinliklerine odaklanıyor.
- Sosyal ve Duygusal Öğrenme Akademisi, Instagram’da gerçekleştirdiği canlı yayında deprem hakkında çocuklarla nasıl konuşulabileceğini anlatıyor.
Instagram will load in the frontend.
- Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği (ÇOKMED), 2021’de “Salgın ve Doğal Afetler Sırasında Çocukların Korunması: Çocuk Hakları Örgütleri İçin Bir İzleme Raporu”nu yayımlamıştı. Rapor, Türkiye’deki çocuk koruma sisteminin, salgın ve doğal afetler sırasında da çocuğa birincil önceliği verecek biçimde işlemesi için çocuk koruma sisteminde yapılması gereken güçlendirmeleri tespit ediyor ve politika yapıcılar için kaynakça ve öneriler sunuyor.
Bu İçerikler İlginizi Çekebilir