Medyascope TV işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360’ın yeni bölümünde Öğretmen Ağı İçerik ve Etki Koordinatörü Günalp Turan ve Öğretmen Ağı Değişim Elçileri Murat Çıtır ve Nilgün Karadağ, Türkiye’de çocuk yaşta erken ve zorla evlilikleri ve yakın zamanda yayınlanacak “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdehale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” isimli rehberi ele aldı.
Türkiye’de Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evlilikler (ÇYEZE) uzun yıllardır karşı karşıya kaldığımız büyük bir toplumsal problem. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde verilerde ciddi bir azalma olsa da, ÇYEZE sanıldığı aksine bitmek üzere olan bir sorun değil. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında yayınladığı Türkiye’de Evlilik Tercihleri Raporu’na göre; 2013 yılı içinde yasal merciiler karşısında evlenen kız çocuklarının/kadınların yaklaşık beşte biri 16-19 yaş grubunda bulunmakta ve bu kız çocuklarının/kadınların %91,6’sı kendisinden daha büyük yaş grubundaki erkeklerle evlenmiştir.
Bir insan hakları ihlali olarak ÇYEZE, çocukların ve yetişkinlerin haklarına erişimlerini önemli ölçüde engellemektedir. Halihazırda Türkiye’nin her bölgesinde görülen ve ciddi hak ihlalleri yaratan bu vakalar, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerle birlikte afetten etkilenen bölge özelinde vaka artışlarına yol açmıştır. 2023 yılı itibariyle Öğretmen Ağı, UNFPA desteği ile Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler için Öğretmen Güçlenmesi Projesi’ni başlatmış ve bu kapsamda öğretmenlerle birlikte çözüm yolları aramaya başlamıştır. Proje kapsamında, eğitimcilere yönelik araştırma ve ihtiyaç analizi süreci izlenmiş, sonrasında Değişim Elçileri ile bir topluluk oluşturularak bir güçlenme süreci gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında bu eğitimcilerle birlikte okullarda, veli, öğrenci ve öğretmenlerle çalışmak üzere 3 ayrı önleyici süreç tasarlanmış ve bir rehber oluşturulmuştur.
Programda, Türkiye’de çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler, koruyucu/önleyici çalışmalar, öğretmenler için yol haritası ve rehberin yolculuğu, amacı ve çıktıları paylaşıldı. Rehberin de yazarları arasında yer alan Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Murat Çıtır ve Nilgün Karadağ hikayeleri ile birlikte bu sorunun güncel durumunu ve eğitimcilerin oluşturulan rehberi nasıl kullanabileceğini aktardı.
Eğitim 360’ın 77. bölümünde Türkiye’de çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler karşısında eğitimciler olarak neler yapabileceğimizi konuştuk. Çok yakında yayınlanacak “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdehale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” isimli yayına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.ogretmenagi.org/yayinlarimiz
Bu Yazılar İlginizi Çekebilir