Medyascope TV işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360’ın yeni bölümünde moderatör Özgenur Korlu’nun konukları Kırkayak Kültür Koruma Programı Koordinatörü Fatma Coşkun Caymaz ve ERG Araştırmacısı Kayıhan Kesbiç.
Eğitim söz konusu olduğunda eşitsizlik acil şekilde çözülmesi gereken sorunlardan biri. Bu sorun eğitim paydaşlarının tamamı tarafından kabul ediyor, ulusal ve uluslararası araştırmalar eşitsizliğin boyutlarını ortaya koyuyor. Bu çalışmalardan biri olan Eğitimde Eşitsizliğin Azaltılması Projesi (ARISE)’nin çıktıları, Eğitim 360°’ın 76. bölümünde projenin Türkiye’den ayağında yer alan kişilerle konuşuldu.
Kayıhan Kesbiç, proje sürecini anlattı ve eğitimde eşitsizlikle mücadelede okullara, öğretmenlere yönelik programların öneminden bahsetti. Bu alandaki iyi örnekleri vurguladı. Proje kapsamında Kırkayak Kültür’ün çalışmalarını anlatan Fatma Coşkun Caymaz, göçer, yarı-göçer, mülteci, Roman, Dom ve Abdal çocukları eğitimde eşitsizliklerin nasıl etkilediğini sahadan örneklerle gösterdi. Ayrımcı dilin bu eşitsizliği normalleştirdiğini vurgulayan Fatma Coşkun Caymaz, karşılaşma alanları yaratılmasının, ebeveynlerin çocuk algısının geliştirilmesinin, öğretmenlerin desteklenmesinin ve çocukların eğitime yönelik ihtiyaçlarının karşılanmasının önemli olduğunu vurguladı. Programda 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin de eğitimdeki eşitsizliklere etkilerine değinildi. Fatma Coşkun Caymaz Gaziantep’teki gözlemlerini aktarırken, Kayıhan Kesbiç bir sonraki afet ve krize hazırlıklı olmak için önceki deneyimlerden ders çıkartılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, proje kapsamında üretilen Acil Durumlarda Eğitim için Yol Haritası’ndan öne çıkanları paylaştı.
👇Eğitimde Eşitsizliğin Azaltılması Projesi (ARISE)’nin çıktıları için tıklayın 👉 https://www.egitimreformugirisimi.org/egitimde-esitsizligin-azaltilmasi-projesi-arise/
Bu Yazılar İlginizi Çekebilir