Medyascope TV işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360’ın yeni bölümünde ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman, konukları Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Kutlu ile birlikte Maarif Modeli’ni ele aldılar.
Programda Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulamaya koymayı planladığı yeni öğretim programı değerlendirildi. Prof. Dr. Diker Coşkun, yeni müfredatın önce pilot uygulamasının yapılması gerektiğini belirterek, “Programda değerler yoğun olarak yer alıyor. Ancak değerler yaşanarak öğrenir, kitaplarda yazması değil yaşatılması önemli. Şu anda da öğretmenlerimiz okullarda kendi kültürel değerlerimize yönelik öğrencileri yetiştirmek için çaba gösteriyorlar zaten. Öğretim programlarımızı evrensel değerlere uygun hale getirmemiz gerekiyor. Evrensel değerlerin başında da bilimsellik ve etik geliyor. Programda etik kelimesi az geçiyor ” diye konuştu.
Dr. Kutlu ise, Türkiye’nin 2000’li yıllardan beri yürüttüğü ulusal ve uluslararası öğrenci başarısını belirleme sınavlarının öğrenci ve öğretmen donanımının geliştirilmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Öğrencinin evindeki kitap sayısı az, kitaplığı olmayan, okuma süresi sınırlı öğrenciler var. Eğitim etkinliklerinden, gezi, gözlem gibi olanaklardan yararlanamayan öğrenciler var. Okulda spor, laboratuvar faaliyetlerinde bulunmayanlar var. Temel yaşam becerileri düşük olan öğrencileri bir programla geliştiremeyiz. Kaynakları öğrenci ve öğretmen donanımını artırmaya ayırmak lazım.”
Bu Yazılar İlginizi Çekebilir