Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°’ın bu bölümünde ERG Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yaprak Sarıışık, konukları Aslıhan Niksarlı, Tütengül Küçüker ve Zeynep Gülru Göker ile birlikte dünyadaşlığın farklı boyutları ve eğitime yansımaları üzerine konuştu.
Tütengül Küçüker, sivil toplumla dünyadaşlık ilişkisine değindi. Sivil toplumun duyulmayan seslerin duyulmasını sağlama rolünü ve bir arada yaşam ısrarını vurguladı; dünyadaşlık kavramının tam da bu ısrarı temsil ettiğini belirtti. Başka alternatifi olmayan gezegenimizde, farklı dilleri konuşsak da tüm canlıların yaşam hakkı için ortak çözüm üretmemiz gerektiğini ifade etti.
Aslıhan Niksarlı, dünyadaşlık kavramını antroposen çağı bağlamında değerlendirdi. Dünyadaşlık algımızın nasıl dönüştüğünden, insan merkezli yaklaşımın yarattığı doğa/kültür veya insan/hayvan gibi dikotomilerin dünyaya bakışımızı nasıl etkilediğinden bahsetti. Bunların yanı sıra müzik ve ritmin şempanzelerin sosyal davranışlarına etkilerine odaklanan doktora tezi çalışmasından hareketle, şempanzelerden öğrendiklerine de kısaca değindi.
Zeynep Gülru Göker, bakım/özen etiği yaklaşımının vatandaşlık ve dünyadaşlık kavramlarıyla birlikte nasıl düşünebileceğinden bahsetti. Bu yaklaşımın eğitim alanına yansımalarına da değindi ve eğitime katabilecekleri üzerinde durdu.
Bu Yazılar İlginizi Çekebilir