Adana’da bir okulda fotoğraf çekmek isteyen çocuklar var. Ancak, bunun için fotoğraf makinesi lazım ve bu okulda hiçbir öğrencinin fotoğraf makinası yok. Fotoğraf makinasının yokluğu bir çocuğun fotoğraf çekmeyi öğrenme arzusunun önüne geçmeli mi? Öğretmenleri, bu sorun üzerine düşünürken aklına bir fikir geliyor: Konserve kutusu. Öğrencilerine, üzerine delik açılmış konserve kutularından basit fotoğraf makineleri yaptırarak bu araçla fotoğraf çekmeyi öğretiyor. Bugün, o öğretmenin öğrencilerinden bir tanesi, Türkiye’nin en iyi sanat üniversitelerinden birinin fotoğrafçılık bölümünde yüksek lisans yapıyor.
Türkiye’de yer ve koşullar ne olursa olsun, bunun gibi pek çok hikâye, öğretmenlerin yaratıcılığıyla ortaya çıkmış iyi örnekler var. Eğitimin gelişimi için ihtiyaç duyulan güç öğretmenlerde; yeter ki fark edilsinler ve fikirlerinin paylaşılarak yaygınlaşması için platformlar yaratılsın. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) yürütücülüğünde, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle 2004’ten beri düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, yalnızca işlerini nasıl daha iyi yapacaklarını düşünerek pek çok çocuğun dünyasını değiştiren öğretmenlerin çalışmalarını görünür kılıyor. Fikirler, uygulamalar ve materyaller konferansa katılan binlerce eğitimciye ilham oluyor, kimi zaman da okuldan okula, ilden ile yayılıyor.
Bir konferanstan daha fazlasını sunan İÖK’te, oturumların yanı sıra atölye çalışmaları, film gösterimleri, sergiler, sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve Millî Eğitim Bakanlığı birimlerinin eğitim alanındaki projelerini tanıttıkları alanlarda yer alıyor. Bu anlamıyla İÖK, Türkiye eğitim sistemine katkı yapan, eğitimin kutlandığı bir festival havasında geçiyor.