Çalışmalar

Yayınlar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Yazılar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Videolar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Projeler
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
ERG Sözlük
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

Haberler

Duyurular
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Açıklamalar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Röportajlar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
E-Bültenler
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

Kurumsal

Hakkımızda
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Ekip
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Yönetim Kurulu
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Faaliyet Raporları
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Basın
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

Daha Fazla...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Yazı
Projeler
Haberler
Yayınlar
Videolar
Kategori
Arka Plan
Dünyadaşlık Yazıları
Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü
ERG Blog
Etraflıca
Özel Sayfalar
Türkiye'de Koronavirüsün Eğitime Etkileri
Uzun Hikâye

Hepimiz dünyadaşız. Bu gezegende doğduk, bu gezegende büyüyoruz ve ormandaki ağaçlar gibi bağlıyız. Güneşi, suyu, toprağı da paylaşıyoruz; gezegenimizin karşı karşıya kaldığı ve baş etmekte zorlandığımız krizleri de. İşte tam da yüzden daha çok paylaşmaya, güvenmeye, hemhâl olmaya, tartışmaya ve hayal etmeye ihtiyacımız var. Birbirimizin ve dünyanın hâlinden anlamaya, bu gezegendeki canlı ve cansız tüm varlıklar olarak dünyadaş olmaya…

Bizler ağaçlar, okyanuslar, dağlarız. Gökyüzünde salınan kuşlarla, çiçek çiçek gezen arılarla, pek çok farklı kimlikten insanla birlikte aynı evdeyiz, dünyalıyız, dünyadaşız. Ama evimiz bir süredir karmaşık ve kökleri derinde krizlerle karşı karşıya. Yolunda gitmeyen bir şey, tüm varlıkları etkileyebiliyor… Kelebek etkisi… Peki, farklılıklarımız ve zenginliğimizle bir arada yaşama iradesi, hepimize güç veren dayanışma ve başka dünyaların hayalleri de kelebek etkisiyle çoğalabilir mi?

Varoluşumuzu ve geleceğimizi önemseyen, hepimize kucak açan dünyaları eğitim yoluyla nasıl örebileceğimizi düşünmek, krizler çağında onarıcı, iyileştirici, koruyucu ya da önleyici olabilecek fikirlerimizi, hayallerimizi, meraklarımızı, ilhamlarımızı bir araya getirmek için bu sayfayı hazırladık. Birbirimizi ve dünyamızı iyileştirecek yolları birlikte aramak istedik.

Dünyadaşlığımız kutlu olsun

Yazılar

Medyascope Yayınları

Söyleşiler

Dünyadaşlık Sahmesi

Atölyeler

Eğitimde İyi Örnekler

Dünyadaşlık Kart Oyunu

YAZILAR

Eğitim Bir Arada Yaşamı Nasıl Mümkün Kılabilir?
Dünyadaşlık için Birbirimizle ve Yeryüzüyle Dayanışma Daveti
Gezegeni Açık Hava Sınıfına Dönüştürebiliriz?
Dünyaya Özen Gösteren Bir Eğitim Anlayışı Düşünebilir Miyiz?
Aborjinlerin İzinde, Eğitimin Bugününü ve Geleceğini Sorgulamak

MEDYASCOPE YAYINLARI

SÖYLEŞİLER

Beraber daha iyi nasıl yaşayabiliriz? Tek başımıza değiliz. Yaşadığımız çağın adı antroposen olsa da insanlar olarak biz bu dünyanın sahibi değiliz. Bu dünyayı paylaştığımız birçok varlık var. Kimimiz bunlara kültürel mirasla, kimimiz tohumlarla, kimimiz müziğiyle, dayanışmasıyla, feminizmle bakıyorAslıhan Niksarlı
Roots & Shoots Türkiye Kurucu Üyesi ve Başkanı Aslıhan Niksarlı, Otama Kırkpınar Kurucusu Merve Özkorkmaz, gazeteci, yazar, televizyon programcısı ve podcast yayıncısı Nilay Örnek ve Havle Kadın Derneği Kurucu Üyesi Rümeysa Çamdereli’nin konuşmacı olarak yer aldığı bu panelde, çoklu krizler çağında bir arada nasıl yaşayabileceğimizi ve dünyadaşlığın ne gibi anlamları olduğunu ele alırken, başka dünyaları da hayal etmenin mümkün olduğunu gösterdiler. Toroslardan, Japonya’ya uzanan hikâyelerini paylaşan konuşmacılar, bir arada yaşama dair ihtiyaçlarımızın izini sürdüler.
Kolektif hareket etmek bazen geri planda kalabiliyor. Umutsuzluğa kapılabiliyoruz. Etki odaklı çalışmalar yapan yaratıcı örneklerin çoğalarak, daha fazla görünürlük sağlayarak ve farklı kitlelere erişerek umudu birlikte büyütmesi gerekiyor.Emre Güzel

Bilimden sanata birçok farklı yolu deneyerek, dünyamızın dertlerini anlayan, anlatmaya çalışan ve çözüm arayan Roof Coliving Kurucu Direktörü Emre Güzel, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali Koordinatörü Ethem Özgüven, Youth for Good Proje Uzmanı İnci Şardağ ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi Kapasite Geliştirme Koordinatörü Olcay Özer, bu panelde çoklu krizler dönemine kendi pencerelerinden baktılar. Dayanışma, koruma, ihtimam, bir arada yaşam gibi ortak mücadele alanlarında izledikleri yöntemleri paylaştılar.

Futbol oynamak isteyen bi kız olsa öğretmenler de hayır sen kızsın oynayamazsın demez herhalde ama der bazen. Bazı öğretmenler ayrımcı olduğu için bunu diyebiliyorlar. Hani sen kızsın sen erkek değilsin, sadece erkekler futbol oynar, bu erkek oyunu diyebiliyorlar ama bu ayrımcı bir şey. Aramızda öğretmenler olabilir bunu yapıyorlarsa, yapmayın. Yapmayın, yapmayın işte teşekkür ederim. Nora Küçük

“Çocukların Gözünden: Çoklu Krizler Çağında Yaşam ve Eğitim ” panelinde, günümüzün karmaşık ve zorlu dünyasının yaşamını, çocuk dünyadaşlarımızdan dinledik. Dünyadaşlık kavramını onların gözünden gördük,hayal ettiğimiz dünyaları, dünyadaş bir eğitimin neye benzeyeceğini birlikte tartıştık.

Çocuklar dünyadaşlığı; dünyaya karşı iyi davrananlar, onu koruyan, onun iyiliğini düşünen, ağaçları kesip plastik şeyler koymayanlar olarak tanımladılar. İdeal yaşam hayallerinde hayvanların daha fazla yer alıyordu; evlerinin içine ya da dışına kediler, köpekler, balıklar, civcivler, ördekler ve kuşlar koydular, dünyayı hayvanlarla paylaştığımıza dikkat çektiler. Teneffüs sürelerinin kısalığı, kantinlerin pahalılığı, okul bahçelerinin toprak yerine kauçuk malzemeden yapılmış olması ve ödevlerin fazla olması, çocukların ele aldığı belli başlı sorunlardı.

Çocuklar dışarıda olmak istiyor. Aktif olmak istiyor. Diğer canlı ve cansız varlıklarla bir arada olmak istiyor. Oluyorlar da. Biz daha kavrayamadık; çocukların zaten özünde var dünyadaşlık. Fatma Coşkun Caymaz

Bu panelde çocukların insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine hak savunuculuğu yapan Suna'nın Kızları Araştırma Koordinatörü Aysel Madra, Kırkayak Kültür Göç Programları Koordinatörü Fatma Coşkun Caymaz, SEÇBİR Proje Uzmanı Melisa Soran ve Eğitim Reformu Girişimi Politika Analisti Sinem Sefa Akay, eğitimde kapsayıcılık üzerine düşüncelerini ve farklı deneyimlerini paylaştılar. Bir arada yaşamı ve dünyadaşlığı kurmanın eğitimden geçen yollarını aradılar.

Belkide öğrenmenin bilişsel tarafına o kadar eğiliyoruz ki sosyal tarafı dışarıda bırakıyor olabiliriz öğrenme ortamlarında. Bu da öğrenme ortamlarını sıkıcı ve ruhsuz bir hale getiriyor çocuk ya da yetişkin herhangi bir öğrenen için. Oyun bunu kırmayı ve anda olmayı sağlıyor.
Oyun bir güven ortamı oluşmasını sağlıyor ve öğrenmenin önündeki engellerden biri olan kaygıyı azaltıyor. İyi olma haline müthiş yardım ediyor.
Sınıfa bir sürü duyguyla giriyorum, olumlu, olumsuz, zorlandığım. Çocuklar da aynı şekilde. Oyun bunun bir anda dağılmasına, herkesin o ana gelmesine, hepimizin iyi olup sakinleşmesine müthiş yardım ediyor. Meltem Ceylan Alibeyoğlu

TED Üniversitesi’nden Elif Buldu, Bir İZ Derneği’nden Gökhan Fidan ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan Meltem Ceylan Alibeyoğlu’nun katıldığı, moderatörlüğünü ERG Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yaprak Sarıışık’ın yaptığı panelde oyunun farklılıkları buluşturma gücünü, farklı öğrenme biçimlerini ve oyunla öğrenme pedagojisini hep birlikte tartıştık.

Benim gençliğin fiziksel elle tutulabilir tarafları değil ruhsal ve düşünsel tarafı ilgimi çekti. O yüzden gençlik benim için hep başlama dürtüsü, yol değiştirebilme, farklı yollar keşfedebilme, kaşiflik, heyecan gibi duygularla eşdeğer oldu. Yasmin Güleç
Bence en kıymetli şeylerden biri gençlerin yaşadığı sorunları paylaşabilmek. Çünkü biz gençlerin sesimizi duyurabileceğimiz, kendimizi ifade edebileceğimiz yerler çok kısıtlı. Çoğunlukla sosyal medyayı kullanıyoruz bunun için ancak buralarda pek güvenli bir alan oluşturmuyor.Serav Dicle Amaç

Moderatörlüğünü ERG Proje Sorumlusu Şeyma Dağıstan Terzi’nin yaptığı panelde konuşmacılar Gençler Ne Der? ekibinden Serav Dicle Amaç ve 20’lik Bülten kurucusu Yasmin Güleç, çocukların ve gençlerin eleştirel düşünme becerilerinin aktif dünyadaşlıkla ilgisini ve yetişkinlerle gençler arasındaki işbirliği dinamiklerini üzerinde durdu. Genç dünyadaşlarımız, okulun içinde ya da dışında, bir fikre dahil olduklarında ya da bir proje geliştirmek istediklerinde nelerle karşılaştıklarını; ne gibi sorunlar yaşadıklarını ve bunlara nasıl çözümler bulduklarını anlattılar.

DÜNYADAŞLIK SAHNESİ

Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM), deprem sonrası eğitim destek birimi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ÇABAÇAM modelini temel alan, dezavantajlı ortamlardaki çocukların iyi oluşlarını desteklemeyi, çocukların en temel hakları arasında olan eğitim ve oyun haklarını tüm yaşıtları gibi sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamalarına olanak sağlamayı hedefleyen bir müdahale programı. Dünyadaşlık Sahnesi’ndeki konuşmasında Ebru Aktan Acar, 6 Şubat 2023 tarihli depremler sonrası hayata geçirdikleri üç ÇABAÇAM eğitim destek birimindeki faaliyetleri paylaşıldı.

Ebru Aktan Acar

Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM)

Adalar Çocuk ve Gençlik Orkestrası, 8-17 yaş grubundan çocukların keman, viyola ve kontrbas çaldığı bir okul sonrası müzik eğitimi programı. Kurucusu, Pınar Satıoğlu’nun sözleriyle “bir hayal ile başlayan, tam bir sevgi ve imece ürünü”. Dünyadaşlık sahnesi konuşmasında Satıoğlu, 2015’te 25 çocukla hayata gözlerini açan orkestranın, şu an Adalar’dan 65 çocuk ile müzik yolculuğuna devam ettiğini paylaştı ve bu yolculukta, çocukların yeteneğini değil, orkestra çalışmalarındaki birliktelik ve ortak bir ses çıkarma yönündeki gayreti ön planda tuttuklarını vurguladı.

Pınar Satoğlu

Adalar Gençlik Orkestrası

Adalar Çocuk ve Gençlik Orkestrası, 8-17 yaş grubundan çocukların keman, viyola ve kontrbas çaldığı bir okul sonrası müzik eğitimi programı. Kurucusu, Pınar Satıoğlu’nun sözleriyle “bir hayal ile başlayan, tam bir sevgi ve imece ürünü”. Dünyadaşlık sahnesi konuşmasında Satıoğlu, 2015’te 25 çocukla hayata gözlerini açan orkestranın, şu an Adalar’dan 65 çocuk ile müzik yolculuğuna devam ettiğini paylaştı ve bu yolculukta, çocukların yeteneğini değil, orkestra çalışmalarındaki birliktelik ve ortak bir ses çıkarma yönündeki gayreti ön planda tuttuklarını vurguladı.

Pınar Satoğlu

Adalar Gençlik Orkestrası

Deniz Yaşamını Koruma Derneği, deniz yaşamını sürdürülebilir ve adil yöntemlerle korumak, bu yolda bilimsel çalışmalar ve projeler üretmek adına 2015 yılında kuruldu. Denizlerin, dolayısıyla doğa ve insan hayatının yaşanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini güçlendirmek için denizlerin akciğeri olan mercan resiflerinin restorasyonu, korunması ve çoğaltılması üzerine çalışılıyor. Yüzlerce gönüllüyle milyonlarca yaşama dokunmalarının farkındalığı ve sorumluluğu ile fark yaratmanın amaçlandığı derneğin çalışmaları bu yönde devam ediyor.

Volkan Narcı

Deniz Yaşamını Koruma Derneği

Konuşmamız Gerek Derneği, 2016 yılındaki kuruluşun itibaren Türkiye’de regl yoksulluğu ve tabusu hakkında farkındalık yaratıyor. Derneğin koordinatörü Zeynep Kayacan, dünyadaşlık sahnesindeki konuşmasında, regl tabusu dendiğinde akla neler geldiğini ele aldı ve regl yoksulluğu ile mücadelede hak temelli yaklaşımları vurguladı. Derneğin saha çalışmalarında edindiği bilgi ve deneyimlerinin yanı sıra, var olan regl çalışmaların nasıl desteklenebileceğine dair konuştu. Regl ile ilgili doğru bilinen yanlışların regl tabusunu nasıl beslediğinin, konuşamama hâlinin de regl yoksulluğunu nasıl derinleştirdiğinin üzerine durdu.

Zeynep Kayacan

Konuşmamız Gerek Derneği

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV),  danışman üyesi ve pasif bina tasarımcısı, mimar Zümrüt Çağlayan Arslan, çevre dostu yeşil okul binalarının, tasarım, yapım veya işletim süreçlerinde, iklim ve doğal çevre üzerinde olumlu etkiler yaratabilen binalar olduğundan  ve bu binaların ekonomik, sosyal ve çevresel faydalarından bahsetti. Yeşil okul binalarında iç ortam kalitesinin artırılarak, çeşitli sağlık problemleri ile su tüketiminin azaltılmasının, enerji tasarrufu yapılmasının ve okul binalarının daha uzun ömürlü olabilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Okul binalarının bulunduğu açık alanların da kirleticilerden uzak okul arazileri seçilerek, bisiklet yolları, park yerleri ve yeşil çatılar oluşturularak, biyolojik çeşitliliğin artırılması için adımlar atarak dönüştürülebileceğine dikkat çekti.

Zümrüt Çağlayan Arslan

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV)

ATÖLYELER

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER

Çocukları doğa ile yeniden buluşturarak onların doğa farkındalıklarını artırmayı ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefleyen Köyümde Doğa Sınıfım, birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunun bahçesini doğa sınıfına dönüştürüyor.
Pandemi dönemi ve sonrasında öğretmenlerin iyi olma haline odaklanan Yaşam Şapkaları Atölyesi; okul atmosferini iyileştirme, okul ve sınıfta uygulanabilecek etkinlik ve eylem planları hazırlama konularının üzerine eğiliyor.
Travmaya Duyarlı Okul kavramı üzerine devlet okullarında çalışmalarını sürdüren Maya Vakfı Eğitim Programları aynı zamanda akran zorbalığına odaklanarak, okullarda sosyal uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.
Tarihi Mekânlarda Akran Rehberliği uygulaması geliştiren Diyarbakır Kültür Elçileri, Diyarbakır’ın tarihi yerlerine geziler düzenliyor, öğrencilerin kültürel miras farkındalıklarının artmasını hedefliyor.
6 ülkeden 18 öğretmenin işbirliğiyle hayata geçen Bahar Köprüsü, öğrencilere farklı öğrenme ortamlarında okulöncesi müfredatına uygun olarak doğa, hava, su, toprakta meydana gelen değişimleri gözlemletiyor.
4 ilde 10 öğretmen 250 çocuk ve 9 kurumun katılımıyla gerçekleşen Tohumlar Toprakta Çocuklar Okulda Büyüsün, okulöncesi eğitime devam eden çocuklara doğa bilinci kazandırarak ekolojik sorumluluklarına rehber olmayı amaçlıyor.
Dünyanın farklı ülkelerinde yetişen ve başka ülkelere göç eden insanların çalışmalarını ve değerlerini anlatan kart oyunu Göç ve Uyum, İz Bırakanlar çocuklara dünya vatandaşlığı bilincini aşılayarak göçmenlerle uyum için yaşamanın öğrenilmesini hedefliyor.
"Sıfır Atık" sloganıyla yola çıkılan ve ”Ekoloji ve Oyun” teması kapsamında dört hafta süren Yeşil Adam 7. Kıtayı Kurtarıyor, değişen iklim dengesi için farkındalık oluşturmayı ve öğrencileri birer geri dönüşüm sanatçısı gibi kendi sanat eserlerini ürettirmeyi amaçlıyor.
Eğitim; iklim, su krizi gibi sorunlara gerçekçi cevap verebiliyor mu? sorusuyla yola çıkan Suya Dair Bir Yaşam Simülasyonu farklı ülkelerin gerçek ekonomik, sosyal, coğrafi verilerini kullanarak öğrencilerin, kaynakların sınırlılığını ve ülkeler arasındaki eşitsizliğin etkilerini fark etmesini amaçlıyor.
Sanat çalışmalarıyla desteklenen 6 haftalık psikososyal destek atölyesi Birlikte Olalım Biz Olalım, Türkiyeli ve Suriyeli öğrencilerin uyum içinde olmasını, bireysel farklılıklara saygı duymalarını ve bir arada yaşama becerilerini artırmayı hedefliyor.
Oyunlaştırma, grup çalışmaları ve akran eğitimine yer veren Sürdürülebilirliği Öğrenirken Merakı Sürdürmek, ileri dönüşüm, kompost yapımı, atık kullanımı gibi duyulan ancak ne anlama geldiği tam olarak bilinmeyen kavramları öğretiyor.
Barış, ekoloji, çocuk hakları, toplumsal cinsiyet, insan hakları ve demokrasi gibi konulara odaklanan kutu oyunu Daha İyi Bir Dünya, çocukların insan haklarını bilen, basmakalıp yargılardan, önyargılardan ve ayrımcılıktan uzak bireyler olmalarını amaçlıyor.
Geometrinin; ülkeleri temsil eden bayrakta, tarihi yapılardaki mimaride, yöresel kıyafetlerdeki desenlerde, kültürü yansıtan ev eşyalardaki figürlerde etkilerini keşfettirmeyi amaçlayan Ülkelerin Geometrisi, 6 ülkeden 10 öğretmen rehberliğinde 160 öğrencinin katılımıyla yapıldı.
İnsanları ve dünyayı tanımayı, yeni kültürlerle tanışmayı, farklı kültür değerlerini anlamayı, amaçlayan Öğrendikçe Büyür Dünya: Kıtalar Buluşuyor, ''Pasaport'', ''İpuçlarına Bin Ülkeye Git'', ''Ülkeler Tabu Oyunu'' gibi etkinlikler ve disiplinlerarası çalışmalarla desteklendi.
Pasifik Okyanusu’nda 7 milyon ton plastiğin meydana getirdiği çöp dağının matematik kazanımlarını günlük yaşamla ilişkilendirmek amacıyla yola çıkan 7. Kıtaya 7. Sınıfların Matematikle Yolculuğu, 16. İstanbul Bienal gezisini, üç boyutlu grafik çalışmalarını ve atık malzemelerle grup çalışmalarını içeriyor.
Eğitsel faaliyetlerini sınıf mekânlarının dışına çıkmasını hedefleyen Yaprak, Kozalak, Taş... Doğa Bize Arkadaş , öğretmenlerin doğadaki her malzemeyi eğitim materyali olarak görüp programa entegre etmesi sağlandı.
“Suyu ekonomik olarak nasıl kullanabilir, su israfını nasıl önleyebiliriz”? gibi sorulara cevap arayan Su Kahramanları, öğrencilerin doğadaki su döngüsü gözlemleyerek ve deneyler yaparak aktif katılımla öğrenmesini amaçladı.
Eymir Gölü, TBMM Botanik Bahçesi ve okul bahçelerinde uygulamalı etkinlikler yapılan Sürdürülebilir Yaşam İçin Ekolojik Okuryazarım , öğrencilerin yeryüzündeki doğal süreçleri anlamalarını ve ekolojik farkındalık sağlamalarını hedefledi.
2 üke ve 51 farklı ilden paydaşların yer aldığı Su Elçileri Kulübü Görevde , öğrenciler, yerel yönetimler ve STK’lar ile işbirliği yapılarak suyun önemi hakkında farkındalık artırıcı çeşitli broşürler, e-kitaplar ve kamu spotu hazırlandı, okul içi farklı çalışmalar yürütüldü.
6 ülkeden 60 öğretmenin katıldığı Hümanizm Merkezli Eğitim Stratejileri uygulamasında, hümanizm merkezli tarih, coğrafya, edebiyat, yabancı diller, sanat, spor vb. derslerin öğretimi konusunda somut faydası görülmüş ders plan örnekleri kitaplaştırıldı
Evrensel tasarım ve kapsayıcılık ilkeleriyle herkes için erişilebilir sesli ve dokunsal eğitim materyalleri tasarlanan Erişilebilir Eğitim Materyalleri uygulamasında gören ve görmeyen bireylerin aynı materyali kullanarak, birlikte eğitim almalarına imkân sağlandı.
Günümüzde hareketin öğrenme ortamlarından gittikçe azalması sorununa karşılık geliştirilen Hareket Okulda, Hareket Daçka’da projesinde, öğretmenlerle birlikte müfredat geliştirme çalışmaları yürütülerek hareketin ve oyunun öğrenme ortamlarına taşınabilmesi amaçlandı.
5 ve 6. sınıf fen bilimleri ve matematik derslerinde uygulanan Sistem Düşüncesiyle Ekoloji Yetenek Atölyesi’nde, öğrencilerin çeşitli durum ve olayları disiplinlerarası bir bakış açısıyla incelemeleri sağlandı, çevre ve sürdürülebilirlik konularında, olayları üreten yapıyı anlamaları desteklendi.
Çocukları doğa ile yeniden buluşturarak onların doğa farkındalıklarını artırmayı ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefleyen Köyümde Doğa Sınıfım, birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunun bahçesini doğa sınıfına dönüştürüyor.
“Atık Yağ” adında bir dergi hazırlayan öğrenciler Sürdürülebilir Dünya: Atık Yağdan Biyo-dizele uygulamasında eleştirel düşünme, sorgulama, özgün ve alternatif fikirler üretme, bilgiye ulaşma, ulaştığı bilgileri doğru ve etkin kullanma gibi tecrübeler edindiler.
Akıllı Sera ve Topraksız Tarım ile Sürdürülebilir Kentsel Tarım uygulamasında öğrenciler topraksız tarım ve akıllı sera sistemlerinin birlikte yürütüldüğü, sürdürülebilir bir kentsel tarım modeli tasarladı.
Bir öğretim programı olan Anadili Okuryazarlığı ile Yaşanabilir bir Dünya projesinde, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, edebiyatı, sosyolojik ve toplumsal konular gibi temalar üzerine çalışıldı.
“Hareket, oyun ve spor” metoduyla yola çıkılan Ben, Biz, Hepimiz: Oyunlar Yoluyla Küresel Beceriler’de öğrencilerin gerçek yaşamla bağ kurarak, düşünerek, tartışarak ve oynayarak öğrenmeleri amaçlandı.
Gençlerin günlük yaşam pratiklerinde çevreci adımlar atmaları adına kurulan BİRLİKTE mobil uygulaması ve sosyal medya hesabı, iklim değişikliğinin gençlerde yarattığı kaygıyı ve umutsuzluğu azaltmak için oluşturuldu.
Öğrencilerin tasarladığı Bisikletle Çalışan Kompost Makinesi fizik, kimya, biyoloji, matematik, teknoloji tasarım ve bilişim teknolojileri alanlarını birleştirerek, öğrencilerin çözüm yolları üretmelerini destekledi.
Öğrencilerin annelerine yönelik iklim değişikliği ve sürdürülebilir yaşam eğitimleri verilen Çevre Dostu Anneler’de, bilinçli enerji tüketimini amaçlayan bir mobil yazılım geliştirildi ve bilgiye erişim kolaylaştırıldı.
Çocuk haklarını P4C, STEM, oyunlaştırma, yenilikçi ve alternatif eğitim modelleriyle ilişkilendiren Children of the World (Dünya Çocukları), öğrencilerin, haklarını öğrenmelerini ve dünya vatandaşlığı bilinçlerini artırmayı hedefledi.
“Birey olarak ne yapabilirim?” sorusuyla yola çıkılan Dünyayı Nasıl Kurtarabilirim? uygulamasında, ilkokul düzeyindeki öğrencilerin soyut düşünme becerilerini geliştirmeleri ve neden-sonuç ilişkilerini görmeleri amaçlandı.
Enerji Yönetiminde Güneş Panelleri Yaygınlaştırma Projesi’nde öğrenciler; evlerinin, okullarının ve çevre esnafın enerji kullanımlarından yola çıkarak panel ve ekipman ihtiyacına yönelik yaklaşık hesaplamalar yaptılar.
12 ilde 36 mesleki eğitim kurumunda yürütülen ve çırak öğrencilerin, öğretmenlerin ve usta öğreticilerin, birbirleriyle ve yeryüzüyle dayanışmalarını destekleyen İMEP Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Faaliyetleri çalışmasında, çıraklık eğitimi bileşenleri, okul ve işletme alanlarının dışına taşırılarak toplumsal ve ekolojik fayda üretimine katkıda bulunuldu.
6 ülkeden 220 öğretmen ve 3-7 yaş arası yaklaşık 1800 çocuk ile geliştirilen Kids In Nature projesinde; Doğayı Seven Çocuk Aktivite Paketi, Öğretmen Kılavuzu-Doğa Aktiviteleri, Yemek Kitabı, Flora ve Fauna Kitabı ile Doğayı Seven Çocuklar İçin Sürdürülebilir Rehber hazırlandı.
Okul bahçesinin, tarımsal eğitim ve bahçeye dayalı öğrenme için kullanıldığı Lavanta Kokulu Çocuk modelinde uygulamalı temel lavanta tarımı eğitimi verilen öğrenciler, okulda öğrendiklerini kendi bahçelerinde de uyguladılar.
İklim değişikliği konusunda özellikle çocuk ve gençlerin bilinçlenmelerini ve bu sorunlarla doğru bir şekilde baş edebilmeleri için erken yaşlarda tedbirler almalarını hedefleyen Minik İklim Elçileri uygulamasında, eğitsel oyunlarla farkındalık çalışmaları yürütüldü.
Sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının erken çocukluk döneminde kazanılabileceğinden hareketle yola çıkan Okul Öncesi Eğitimde Yenilikçi Ekolojik Öğrenme Ortamları modelinde, Ekolojik Sınıf ve okul bahçesinde geri dönüştürülmüş, doğal materyallerle hazırlanan Açık Hava Sınıfı gibi öğrenme ortamları oluşturuldu.
Orman Bende, Ben Ormanda uygulamasında, öğrencilerin doğayla sağlıklı bir bağ kurmaları ve bunu, yalnızca doğada yapılan bir atölye olarak görmeleri yerine okul, ev ve günlük hayatlarına dahil etmeleri amaçlandı.
Sorumluluk üstlenme, adil adımlar atma, şeffaf olarak hesap verme gibi becerileri çocuklara kazandırmayı hedefleyen Öğrenen Çocuk Sorumlu Birey programı kapsamında demokrasi, haklar, gönüllülük, dayanışma, çevre bilinci, medya okuryazarlığı gibi konular, oyunlar üzerinden anlatıldı.
Hawaii'de bulunan bir gözlemevinden alınan veri setleriyle geliştirilen Pan-STARSS Teleskobu ile Dünya’yı Koruyun projesinde, öğrenciler yeni asteroitler keşfetti ve tanımlanmış asteroitlerin yörüngelerini incelediler.
Sistem Düşüncesi ile Çevre Eğitimi ve Dünya İklim Oyunu’nun oynandığı bu çalışma, sayısal modellemeler ve grafikler aracılığıyla öğrencilerin iklim sistemini anlamalarına ve kavramların hem birbirleri hem de iklim değişikliği ile ilişkilerini görmelerine katkıda bulundu.
Su tüketimi farkındalığını artırmak üzere İstanbul’daki okullarda uygulanabilir bir örnek yaratmayı hedefleyen Suyunu Tüketme-yen Sürdüren İstanbul çalışmasında, İstanbul’un barajlarındaki suyun zaman boyunca davranışı izlenerek şehrin barajlarındaki suyun tükenme yılı model ile bulundu.
6 Şubat depremlerinden etkilenen çocuklarla çalışmak isteyen öğretmen adaylarını desteklemek amacıyla yürütülen Çocuk Kitapları ile İyileşiyoruz uygulamasında, öğretmen adayları çizgi romanlar hazırladılar ve duygularını dile getirdiler.

DÜNYADAŞLIK KART OYUNU

19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na özel hazırladığımız ve paylaştığımız “Doğruluk mu, Cesaret mi?” dünyadaş oyun kartlarıyla siz de oynayabilirsiniz.

Oyunumuz büyük ihtimalle bir yerlerden size tanıdık gelecek. Hani, birbirimize “Doğruluk mu, cesaret mi?” diye sorduğumuz bir oyun vardı. İşte, bizim oyun kartlarında da doğruluk ve cesaret olmak üzere, iki soru grubu var. Bu iki gruptan birini seçip ya soruyu yanıtlıyorsunuz ya da kartta yazan yönergeyi yerine getiriyorsunuz.

Dileriz oyunumuz şimdiden zihniniz açmış, size taptaze ilhamlar verebilmiştir.

Doğruluk grubundaki oyun kartları, yaşadığımız çağın karmaşık sorunlarını anlama, bilgilerimizi tartma ve bunların eğitimle bağını öğrenme amacı taşıyor. 

Cesaret grubundaki oyun kartlarının amaçlarına ise bilgiden ziyade beyin fırtınası yapmak, muhabbet etmek ve dünyadaş bir ufka doğru bakmak dahil.

Skip to content