Yeni Bir Fikir Üretim Merkezi
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), çocuğun ve toplumun gelişimi için eğitimde yapısal dönüşüme nitelikli veri, yapıcı diyalog ve farklı görüşlerden ortak akıl oluşturarak katkı yapan bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir girişimdir. Yapısal dönüşümün ana unsurları, eğitimde karar süreçlerinin veriye dayalı olması, paydaşların katılımıyla gerçekleşmesi, her çocuğun kaliteli eğitime erişiminin güvence altına alınmasıdır.
2003 yılında kurulan ERG, Türkiye’nin önde gelen vakıflarının bir arada desteklediği bir girişim olmasıyla Türkiye sivil toplumu için iyi bir örnek oluşturur.
ERG çalışmalarını, Eğitim Gözlemevi ve Eğitim Laboratuvarı birimleriyle yürütür, Öğretmen Ağı‘nın yürütücülüğünü üstlenir.
Eğitim Gözlemevi
Eğitim Laboratuvarı
Öğretmen Ağı
TARİHÇE
BAŞLANGIÇ
ERG, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Açık Toplum Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi ortaklığında, İstanbul Politikalar Merkezi’nin bir projesi olarak yaşama geçti.
ERG’nin yol haritasını ve önceliklerini şekillendiren Danışma Toplantısı düzenlendi.
EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER HER YERDE!
Yer ve koşullar ne olursa olsun eğitimde iyi örneklerin var olduğu ve paylaşılması gerektiği düşüncesiyle İlk Eğitimde İyi Örnekler Konferansı gerçekleştirildi.
ERG’nin ilk Destekçiler Buluşması düzenlendi.
ERG’nin II. Danışma Toplantısı düzenlendi.
EĞİTİMİ İZLİYORUZ
Her yıl eğitim sistemimizdeki gelişmeleri yakından izlemek, öncelikli sorun alanlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yayımlanan Eğitim İzleme Raporları’nın ilki yayımlandı.
81 İL'DE EĞİTİM
TBMM'deki tüm milletvekillerine "Türkiye Eğitim Sisteminin Öncelikli Sorunları" başlıklı bir dosya gönderildi. Dosyada, her ilin milletvekiline kendi ilindeki eğitimin durumunu gösteren grafik ve tablolar da bulunuyordu.
ERG’nin, Sabancı Üniversitesi ve diğer kurumsal destekçilerle ilişkileri ve yönetim organlarını düzenleyen ERG Yönergesi yürürlüğe girdi. ERG’nin yönetim organları Destekçiler Kurulu, Yönetim Kurulu ve Direktörlük olarak tanımlandı.
ERG I. Destekçiler Kurulu toplantısı düzenlendi.
ERG birimleri yeniden yapılandırıldı. Eğitim Gözlemevi kuruldu, Eğitim Laboratuvarı Atölye LABS stratejik ortaklığıyla hayata geçti.
Öğretmen Ağı’nın temellerini oluşturan “Öğretmen Topluluğu Projesi”nin destekçi vakıfları bir araya geldi.
ERG, Eğitim Politikaları Merkezleri Ağı'nın (NEPC) yönetim kurulu üyesi oldu.
ERG Direktörü Batuhan Aydagül görevinden ayrıldı.
Işık Tüzün, yeni ERG Direktörü olarak göreve atandı.
“Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi” kitabı, Türkiye'de 2000'li yıllarda eğitimin, ERG’nin deneyimlerinin ve gelecekte kapsayıcı ve nitelikli eğitim için atılması gereken adımların ele alındığı bir söyleşiyle kamuoyuna tanıtıldı.
ERG Direktörü Işık Tüzün görevinden ayrıldı.
Buket Sönmez, yeni ERG Direktörü olarak göreve atandı.
ERG Politika Analisti Özgenur Korlu, INEE'nin Türkiye odak elçisi seçildi.
KURUMSAL DESTEKÇİLER
Destekçilerimizden
“MV Holding olarak, Eğitim Reformu Girişimi’nin fikir üretme süreçlerinin toplumsal bilinç yaratılması ve eğitim politikalarının oluşturulmasına katkısı açısından önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Erken Çocukluk Eğitimi, Eğitime Erişim ve Devam, Eğitim Eşitliği, Meslek Eğitimi, Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi gibi konuların başarıya ulaştırılmasını Türkiye’yi geleceğe taşıyacak unsurlar olarak görüyoruz. ERG’yi destekliyor, önerilerinin ve politikalarının hayata geçirilerek ülkemizde topluma yararlı bireyler yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.’’
Banu Vargı Tümay
MV Holding Yönetim Kurulu Üyesi“Eğitim Reformu Girişimi (ERG), yürüttüğü çalışmalarla, kısa sürede, bürokrasi, özel sektör, üniversiteler, okullar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya gelerek yeni bir politika kültürünün gelişmesine öncülük ettiği gibi bütüncül, uzun dönemli, verilere dayalı, akılcı ve yenilikçi politikaların oluşturulmasına çok önemli katkılarda bulundu. Gerek Sabancı Topluluğu gerekse Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı olarak böyle bir girişimi destekleme ve ev sahipliği yapma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyum. Önümüzdeki dönemde ERG’in tüm paydaşların desteği ile kamu yararını ön planda tutarak bu alanda devlet-toplum işbirliğinin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
Güler Sabancı
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı“Türkiye’nin en önemli kurum, üniversite ve vakıflarının kaliteli eğitim amacıyla bir araya gelerek ERG’yi desteklemeleri ülkemiz için önemli bir fırsattır. Yüksek öğretimde öncü ve yenilikçi yaklaşımıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi, eğitimin her kademesinde reform ve iyileştirme girişimlerini destekleyerek eğitim dünyasına hizmet etme görevini kabul etmektedir.”
Prof. Dr. Halil Güven
İstanbul Bilgi Üniversitesi Eski Rektörü“Koç Topluluğu, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimi için öncelikli konu olarak gördüğü eğitim alanında sorumluluk üstlenmeyi kendisine misyon edinmiştir. Şirketlerimizin sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yanı sıra, Vehbi Koç Vakfı, kuruluşundan bu yana gençlere eğitim bursları sağlamakta ve mükemmellik merkezi olması hedeflenen eğitim kurumlarıyla da topluma örnek modeller sunmaktadır. Bu nedenle, benzer bir misyonla, eğitime, politika ve karar verme süreçlerinde katkıda bulunma fikrinden hareketle oluşturulan Eğitim Reformu Girişimi’ne destek vermekten memnuniyet duyuyoruz.”
Mustafa V. Koç
“Memleketin eğitim sorununu ikiye ayırmak gerekir. İlki, bina, laboratuar ve benzeri altyapı projelerine yapılan yatırımlar. Ben bunlara “hardware” diyorum. İkincisi ise eğitim sistemi, müfredat ve öğretmen kalitesi ki, bunlara da “software” diyorum. Eğer “software” kalitesiz olursa, “hardware”e yapılan yatırımlar büyük bir fayda sağlamaz. Dolayısıyla “politika yapımı” diye adlandırdığımız “software”e, ki işin anahtarı budur, sahip çıkıp elle tutulmayan, gözle görülmeyen, ancak fevkalade önemli olan bu konuya kaynak ayırmalıyız. Maalesef memleketimizdeki düşünce kuruluşları hem kâfi derecede aktif değiller, hem de istenilen ağırlığı koyup, gereken yönlendirmeyi yapamıyorlar. Oysa gelişmiş ülkelerde sayıları 4000’i bulan bu kuruluşlar, bulundukları ülkelerin politika ve stratejilerine büyük ölçüde yön veriyorlar.”