19. İÖK TEMASI DÜNYADAŞLIK
Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen “dünyaları” eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz? Gezegenimizin öğretilerini insanlığın öğretilerinin temeline nasıl konumlandırabiliriz? gibi sorularla çıktığımız yolda bu sene 19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda (İÖK) sizi dünyadaşımız olmaya, birlikte düşünmeye ve iyi örnekleri çoğaltmaya çağırıyoruz.
İÖK BÜLTENLERİ
- Dünyadaşlık Postası - I
- Dünyadaşlık Postası - II
- Dünyadaşlık Postası - III
- Dünyadaşlık Postası - IV
- Dünyadaşlık Postası - V
- Dünyadaşlık Postası - VI
“Çoklu krizler döneminde birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen ‘dünyaları’ eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz?” sorusuyla yola çıktığımız 19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda (İÖK), birlikte düşünmek ve iyi örnekleri çoğaltmak için tüm dünyadaşlar bir arada olacağız.
Sonbaharda 19. İÖK’te buluşuncaya dek kısa bir hoşça kalın.
Bülteni Görüntüle >>
Bu yıl sonbaharda gerçekleştirmeyi planladığımız konferansın ilk adımı olan iyi örnek başvuruları bugün (11 Nisan 2023) başladı. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak başvuruları uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Eğitim Ekosistemi Dijital Platformu üzerinden alıyoruz.
“Dünyadaşlık” davetiyle yola çıktığımız bu konferansta birbirimizden öğreneceğimiz çok şey olduğuna, yeni düşünceler ve farklı bakış açılarıyla tanışacağımıza, birlikte güçleneceğimize eminim. Biliyorum ki herkes için zorlu geçen önce pandemi sonra afet dönemleri sonrası bir araya gelmek hepimize çok iyi gelecek.
İÖK ekibi adına Kardelen Cengiz
19. İÖK için başvurular değerlendirme aşamasındayken artık konferansa geri sayım başladı.
Tüm eğitim ortamlarında çeşitliliği kucaklayan, yaratıcılığa ve farklılıklara önem ve cesaret veren, canlı ve cansız tüm sistemler ile bireylerin haklarına saygıyı ve özeni önemseyen, önemseten tüm eğitimciler, öğretmenler, eğitim gönüllüleri, öğrenciler, hak savunucuları ve patililer; yani dünyadaşlar olarak heyecanla bir araya gelişimizi bekliyoruz.
Bu yıl 19’uncusunu düzenlediğimiz Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na (İÖK) doğru hızlı adımlarla yaklaşırken, Dünyadaşlık Postası’nın beşinci sayısında heyecan verici gelişmeler ve haberlerle karşınızdayız.
Konferansta “Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen ‘dünyaları’ eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz?” sorusuna birlikte yanıt arayacağız.
19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın tarihi belli oldu: 21 Ekim 2023, Cumartesi
Günümüzde karşılaştığımız çoklu krizler çağına nasıl ayak uyduruyor ve eğitimin onarıcı rolü üzerine tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen bir özenle ne kadar değiniyor? Bu soruların yanıtlarını farklı bakış açıları ve farklı eğitsel uygulamalar eşliğinde inceleme fırsatını bulacağımız 19. İÖK’te görüşeceğimiz için heyecanlıyız.
ERG SÖZLÜK
- Bir Arada Yaşam
- Düşünme Becerileri
- Etki Değerlendirme
- Öğrenme/Eğitim Ortamları
- Paydaş Katılımı
Çeşitliliğin oluşturduğu zenginliği ve dayanıklılığı kapsayarak, insan ve insan olmayan tüm canlıları gözeterek, farklılıkları ötekileştirmeden var olmaktır.
Düşünme becerileri, düşünme süreçlerinde kullanılan bilişsel yetilerdir. Bu becerilerle, çeşitli bilgiler ve gözlemlenen olgular algılanır, anlamlandırılır, analiz edilir, sentezlenir, değerlendirilir ve başka bağlamlara uyarlanır. Düşünce becerileri odaklanma, üstbiliş, eleştirel düşünme, karar verme, problem çözme gibi birçok beceriyi içerir.
Etki değerlendirme, bir uygulamanın olası etkilerini tanımlamayı, uygulama sürecini ve sonuçları izlemeyi, nitel ve nicel yöntemlerle etkiyi ölçmeyi ve değerlendirmeyi içerir. Kapsamlı bir etki değerlendirmede, sonuçlar kadar süreçlerin de izlenip değerlendirilmesi önemlidir. Etki değerlendirme bulguları, uygulamayı geliştirmek ve daha etkin hâle getirmek için kullanılabilir.
Öğrenme ortamları, öğrenmenin gerçekleştiği her türlü fiziksel ve dijital ortamı, sınıfları, okulları, evi, servisi, okul dışındaki açık ve kapalı mekânları kapsar. Öğrenmenin gerçekleştiği ortamın iklimini, ortak değerleri, yaklaşımları ve bireyler arasındaki ilişkiler bütününü de içerir.
Paydaş katılımı, bir uygulamadan veya karardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenebilecek tüm paydaşların uygulama ve kararların hazırlanma, hayata geçirilme ve değerlendirilme süreçlerinde etkin ve anlamlı bir biçimde söz sahibi olmasıdır.